Charlie Chaplin

Ett av filmvärldens främsta ikoner är Charlie Chaplin. Han började sin skådespelarkarriär redan vid femårsåldern och blev den mest framgångsrika barnskådespelaren på den tiden. Det hela började med att hans far dog, vilket ledde till att hans äldre bror fick försörja familjen genom att uppträda i teater och dansgrupper. Tillsammans medverkade dom i många stumfilmer och turnerade i USA med Fred Karnos varieté. Med tiden medverkade Charlie i en mängd olika lång- och kort filmer, filmer som idag anses som klassiker. En av de mest berömda filmerna var “Chaplins pojke” och “Cirkus”.

Efter att Charlie påbörjade sin fi1000509261001_1824351571001_bio-biography-23-hollywood-directors-charlie-chaplin-115950-sflmkarriär tog det inte lång tid innan han fick världsrykte. Han hann också grunda sitt egna filmbolag, United Artist med bland annat Mary Pickford och Douglas Fairbanks. Förutom bolaget var han en av de få skådespelarna som fortfarande hade sin karriär kvar när stumfilmer övergick till ljudfilmer. Hans första riktiga ljudfilm, Diktatorn handlar om en judisk barberare som drabbas av minnesförlust. Minnesförlusten berodde på en krigsskada efter första världskriget och han får då vårdas på sjukhus under en längre tid. Av denna anledningen känner han inte till förändringarna som pågar i hans hemland, Tosmaninen(Tyskland). Diktatorn, Adenoid Hynkel har tagit över landet tillsammans med sina kompanjoner. Adenoid Hynkel är då en hånporträtt av Adolf Hitler.

När det gäller hans privatliv gifte han sig med Mildred Harris år 1918. Dom fick ett barn tillsammans som senare dog som spädbarn. Paret skilde sig år 1921 och Charlie gifte sig sedan med Lita Grey. Dock hade de en stor och problematisk skilsmässa som uppmärksammades mycket i pressen vid slutet av 20 talet.

Charlie hade en tuff uppväxt då hans mamma inte mådde bra psykiskt och vid tiden hans far var vid liv var han alkoholiserad, vilket gjorde att bägge föräldrarna var inkapabla att ta hand om både honom och hans syskon. Trots det lyckades han bli ett filmvärldens främsta och viktigaste ikoner.