Greta Garbo

Greta Garbo är en av världens mest beundrade stjärnor. Hon föddes år 1905 i Stockholm och levde ett fattigt liv under många år innan Hollywoodkarriäre30gretagarbo_284271kn tog fart. Innan hon tog över Hollywoodvärlden bodde hon i en enkel lägenhet med hennes mor och syskon. Modern jobbade ibland extra som en sömmerska och Greta arbetade som tvålflicka efter folkskolan. Efter det arbetade hon som expedit i PUB innan hon kom in på Dramatens elevskola. Hon medverkade i ett par reklamfilmer och fick sin första filmroll i filmen “Luffar-Petter”. Det var då hon upptäcktes av regissören Mauritz Stiller och fick rollen som Dohna i ” Gösta Berlings saga”.

Efter ett tag i hennes filmkarriär flyttade hon till USA med Mauritz Stiller där hon först fick en roll i “Virveln” år 1926. Det tog inte lång tid innan hennes Hollywood karriär etablerades. Språket gjorde inte heller några hinder för henne då det var stumfilmens tid. Hon blev alltmer berömd efter rollen Felicitas i “Åtrå”. Hennes ljudfilmsdebut, “Anna Christie”, blev ännu en framgång i hennes karriär och efter det hade hon roller i bland annat “Mata Hari”, ”Grand Hotel”, ”Christina” och ”Anna Karenina”. Dock råkade hon ut för ett fiasko i “Tvillingarna” vilket ledde till att hon lämnade Hollywood och flyttade till New York.

Som person var Greta väldigt blyg och gav sällan några intervjuer, autografer eller liknande. Hon kom inte heller på filmpremiärer eller svarade på beundrarbrev. Detta var något som växte fram i hennes karriär när det verkligen tog fart. Hon höll också denna skyggheten ända fram till hennes död. Detta ledde till många spekulationer och bland dem är om hennes relation med John Gilbert. De medverkade tillsammans i bland annat “Åtrå” och “Gröna hatten” vilket gjorde dem till Hollywoods hetaste par. Dock förblev Greta ogift och levde hennes sista år ensam i hennes lägenhet i Manhattan, New York.