Hur skräckfilmen kom till

Även om skräckgenren verkar ganska ny, har den faktiskt existerat sedan filmbranschens begynnelse. Dock var den förknippad med lågbudget och B-skådespelare och har inte blivit prisbelönad förrän under andra hälften av 1900-talet.

Att hitta sin favoritskräck

Skräckgenren har massvis av olika subgenrer där det görs både känd och mindre känd filmproduktion. Det är lätt att hitta dåliga filmer, men inte så enkelt att finna en riktigt bra skräckis som är trovärdig. För att hitta din stil kan du surfa runt på nätet och läsa bloggare och nätsajters hemsidor som de flesta idag använder sig av. De utnyttjar säkerligen även SEO för att få trafik och för att göra just dig till en flitig besökare, oavsett ämne.

SEO är intressant och numera finns företag som seo-hosting.se som specialiserar sig just på att få användare till hemsidorna.

Lite historia om skräckfilmer

Skräckfilmen har blivit omdiskuterad eftersom man ofta antingen älskar den eller hatar den. Många har dessutom beskyllt genren för att vara kvinnoförnedrande eller våldsinspirerande. Flertalet skräckfilmer är baserade på verkliga berättelser eller händelser. Många har också skapats genom kända böcker från t.ex. Stephen King eller Edgar Allen Poe.

50-talet var det första riktigt stora skräckdecenniet med filmer som Frankenstein, Dracula och The Tingler.

På 60-talet blev skräcken mer uppblandad med thriller och psykologi. Detta märks särskilt väl i Alfred Hitchcocks filmer som Psycho och Fåglarna. Det var även nu som spökfilmerna skulle göra sitt intåg och detta fortsatte in på 70-talet.

På 70-talet blev skräckfilmerna blodigare samtidigt som det ockulta stod fast. Det var nu de första filmatiseringarna av Stephen Kings böcker gjordes. De blev succé och fungerar än idag. Flera av nutidens stora filmstjärnor började sin karriär i skräckfilmer runt 70-talet. Se bara på Jamie Lee Curtis i Halloween, Mia Farrow i Rosemary´s Baby och Sissy Spacek i Carrie.

På 80-talet blev science fiction en ny trend och det syntes i filmvärlden. Vem kommer inte ihåg Alienfilmerna med Sigourney Weaver?

90-talet skulle ge oss några riktiga höjdare som “När lammen tystnar” och “Lida”. Båda har blivit Oscarsbelönade. Samtidigt kom de s.k. mockumentärerna som “Blair witch project” och senare “Paranormal activity”.