Marilyn Monroe

Hon är en av Hollywoods största filmikoner och är numera en tidlös sexsymbol samt en popkulturikon. Marilyn föddes år 1926 i Kalifornien där hon hade en svår barndom med olika fosterföräldrar och barnhem. Under de åren hon flyttades till olika fosterhem utsattes hon bland annat för övergrepp. Hennes mor, Gladys Pearl Baker, var inkapabel att ta hand om henne och av denmarilyn-monroe anledningen lämnades Marilyn till fosterhem. Vem Marilyns far var är än idag oklart men troligen var det Charles Stanley Gifford.

Hon lämnade den tuffa barndomen bakom sig när hon blev upptäckt av fotografen David Conover år 1945. Sedan fick hon sitt första kontrakt med Twentieth Century Fox och i samband med det bytte hon namn till Marilyn Monroe. Hennes födelsenamn var Norma Jeane Baker men det byttes som sagt i samband med kontraktet hon fick. Namnet Monroe fick hon från hennes mormors efternamn.

Marilyns första filmroll var som växeltelefonist i filmen Skandalflickan. Hennes karriär tog dock verkligen fart efter filmen Niagara då hon efter det hade de stora rollerna i bland annat “Herrar föredrar blondiner” år 1953. Hon medverkade också i komedifilmen Hetaste laget vilket hon vann en Golden Globe för i kategorin “The Best Actress in a Comedy”.

Trots hennes framgång i karriären gick det mindre bra för hennes privatliv. Hon inledde flera förhållanden som slutade med skilsmässa. Hennes första make som hade namnet James Dougherty och Marilyn hade ett förhållande i fyra år. De gifte sig år 1942 och bröt förhållandet år 1946. Hon gifte sig sedan med basebollspelaren, Joe DiMaggio men förhållande varade i endast 9 månader då hennes kändisskap blev ett slag för den. De gick också rykten om att hon skulle haft en kärleksaffär med John F. Kennedy.

Bakom det fantastiska glamourlivet led Marilyn av depression. Det sägs också vara kopplat till hennes död då hon troligen dog av en överdos av barbiturater.