Schindlers List

År 1993 hade den pric4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b174sbelönta filmen Schindlers List premiär i USA. Filmen regisserades av Steven Spielberg och manuset skrevs Steven Zaillian. Schindlers List är en film baserad på boken Schindlers Ark som är skriven av Thomas Keneally. Den handlar om Oscar Schindler, en affärsman från Tyskland som räddar livet på drygt 1 200 judar under förintelsen. Han räddade dem genom att erbjuda dem jobb i hans fabriker. Huvudrollerna är Liam Neeson som spelar Oscar
Schindler och Ralph Fiennes som spelar SS-officeraren Amon Göth.

Filmen börjar år 1939 i Krakows getto när Oscar Schindler anländer med ett mål att tjäna pengar som krigsockrare. Han är också medlem i ett nationalsocialistiskt parti och mutar Wehrmacht- och SS-tjänstemän. Oscar startar upp en fabrik som tillverkar byggsatser som ska säljas till armén men hans kunskapsbrist om företagsamhet gör att han blir samarbetspartner med Itzhak Stern. Itzhak är då en tjänsteman i det judiska området och har kontakt med det judiska näringslivet samt olagliga marknadsförare inne i gettot. När Schindlers fabrik öppnas gynnas nazisterna av det vilket leder till hans rikedom och goda rykte bland nazisterna. Han fick också en mycket nära relation med Amon Göth.

Inne i fabriken får inte de anställda lämna gettot eftersom de är judar. Schindlers samarbetspartner, Izthak, arbetar av den anledning för fullt med att förfalska dokument för att de ska räddas från att flyttas till koncentrationsläger och dödas. Dock uppstår det problem när SS-officeraren, Amon Göth, får för sig att bygga ett nytt koncentrationsläger. Han ger order till en avveckling av gettot. De som inte är samarbetsvilliga eller handikappade dödas. Detta gör att Schindler bygger ett underläger för sina anställda. Till en början var hans syfte fortfarande att tjäna pengar men efter ett tag övergick det till rädda så många judar så möjligt.

Hela filmen är i svartvitt. Den spelades in i Krakow i Polen där den verkliga händelsen skedde.